Suurahvenen pilkintä

Näätämön suurahvenet nostattavat sykettäsi aivan uudella tavalla, koska niitä pyydetään matalasta vedestä; näköpilkkien!

Päivä oli ollut varsin hiljainen. Aamusella tuli hyvän kokoinen sattuman taimen syvänteen reunalta, mutta ahvenista ei ollut näkynyt vilaustakaan. Lounaan jälkeen palasin ekoille reijille. Ajattelin vaihtavani taktiikan tavanomaisesta kalojen etsinnästä kyttäämiseen. Kauaa ei tarvinnut odotella, kun alle jo lipui kaksi hyvän kokoista ahventa. Pienempi tössäytti tasurin keulaan kiinni hetken sitä tutkailtuaan ja tuli hyvin yhdellä nostolla putkeen. Selvästi yli kilon kala. Puotin tasurin takaisin ja pilkkireikä oli vielä onneksi pysynyt puhtaana. Annoin kerran pilkille vauhtia ja näin suuremman ahvenen iskevän vauhdilla kiinni. Elämäni pilkkireikä ja elämäni ahvenet; 45,5cm/1340g ja 46cm 1435g

Näitä yli kiloisten tuplareikiä sattui kohdalleni kolmesti kevät-talvella 2020. Lisäarvoa kilon ylityksille toi se, että näin kalojen saapuvan alleni ja puntaroivan tasapainoa joskus pitkänkin aikaa, ennen kuin ne päättivät puraista. Suurahvenen näköpilkintä on ehdottomasti se jännittävin tapa kalastaa. – Atte Ikkala

Suurahven-pilkille Lappiin

Atte Ikkala on kolunnut Näätämön lähialueen kalavesiä jo vuosikausia, etsien sitä nopeinten kasvavaa ahvenkantaa. Tämä on antanut viitteitä siitä, mitkä järvet olisivat niitä potentiaalisia suurahven järviä. Ja näitä järviä on löytynyt paljon, Sekä Suomesta, että Norjasta.

Kun isojen ahventen suosima alue on paikannettu, niin tuloksellisimmaksi on osoittautunut niiden näköpilkintä. Tavallisesti isot ahvenet liikkuvat matalassa, alle viiden metrin vedessä ja Lapin järvissä tämä on hyvä näköpilkintäsyvyys. Tietty mitä matalampi vesi on alla, niin sitä kuumottavammalta suurahvenen läsnäolo tuntuu. Kalat saattavat tökkiä ja kierrellä pilkkiäsi jopa yli puoli tuntia, ennen kuin sen viimein hotkaisevat.

Paras sesonki on kevättalvella

Ahvenen pilkintä Lapissa on parhaimmillaan huhti-toukokuussa, kun valon määrä jään alla on suuri ja päivä pitkä. Mikäli talvi on vähäluminen, niin myös helmi- ja maaliskuu ovat todella hyviä pilkkikuukausia.

Opastettu suurahvenen pilkintä

Lapissa kävijälle haasteeksi voi osoittautua pilkkipaikoille pääsy. Helppo ratkaisu tähän on palkata paikallinen kalastusopas, jonka rekikyydillä pääset pelipaikoille, jonne ulkopaikkakuntalaiset eivät omin neuvoin saisi moottorikelkalla kulkea. Atte Ikkala on kokenut kelkkakuski ja ammattitaitoinen kalastusopas, jonka matkassa on hyvin todennäköistä rikkoa se maaginen kilon raja. Myös suuret harjukset ovat tyypillistä saalista, kun pilkitään suurahventa.

Reissut alkavat Näätämön kauppoja vastapäätä ja kulkevat sesongin mukaan alueen parhaille suurahvenapajille. Tavallisesti lähtö on klo 10:00 ja paluu iltasyönnin jälkeen.

Pilkkiretkihinnasto 2022

Täysi päivä pilkillä sisältäen opastuksen, rekikuljetukset, rekikypärän, kalastusvälineet, ruoat + juomat, valokuvat ja verot

295€/henkilö + 200€/päivä liikennekuluja

Ota yhteyttä ja varmista paikkasi kevättalven huippusesonkiin!

%d bloggaajaa tykkää tästä: